Rekonstrukcija individualne stambene građevine

Rekonstrukcija individualne stambene građevine

Ulazni parametri arhitektonskog zadatka kao što su koncepcija volumena, organizacija sadržaja, smještaj u prostoru, namjena građevine, lokalni kontekst te vizure i orijentacija odredili su suvremeni izgled građevine koja se reduciranim i suzdržanim elementima oblikovanja uklapa u svoj kontekst.
Glavni volumen  je urezan u teren, a njegova pojavnost je ublažena definiranjem dva pregnantna volumena. Prostor dnevnog boravka velikog stana, definiran volumenom spavanja, zatvoren je u ostakljeni zimski vrt i obložen zaštitom od sunca u vidu kliznih grilja. Sklopovi kuće nižu se i strukturiraju po vertikali. Veliki otvori glavnih prostorija kuće kadriraju atraktivne vizure.
Jedinstven tretman okoliša i kuće (potpornih zidova, terasa na terenu i zelenila) briše granicu između parcele i kuće. Volumen građevine je kaskadno položen na teren, sa pomacima u horizontalnom i vertikalnom smjeru. Na taj način svi bitni prostori kuće dobivaju svoj produžetak na terenu sa osiguranim vizurama i neometanom privatnosti.Naziv projekta:
Rekonstrukcija individualne stambene građevine
Program:
Privatno, Stanovanje
Status:
Idejni projekt
Godina:
2010
Lokacija:
Opatija
Površina:
790 m²
Investitor:
Privatni / Private
Autor(i):
Dražul Glušica arhitekti
3D:
Dražul Glušica arhitekti